Okay, jeg ved godt, de næste par linjer måske er lidt tørre, men hold ud – der er penge at hente i pointen.

Siden nytår har store danske virksomheder skulle redegøre for deres politik for dataetik. Selvom du ikke ejer eller arbejder i en stor virksomhed, kan du med fordel sætte dig ind det. Dataetik bliver nemlig det nye sort på bundlinjen.

Søren Juul Jørgensen, der forsker i digitale menneskerettigheder ved Stanford University, påpeger klogt i denne klumme, at en troværdig dataetisk politik kan blive adgangsbillet til markedet.

Men ikke nok med det – dataetik bliver et vigtigt konkurrenceparameter i takt med, at forbrugerne forfiner deres forventninger om ordentlig dataetisk adfærd.

Jeg kunne ikke være mere enig. Det fremtidsscenarie er faktisk en af årsagerne til, at vi har udviklet dikitale.

Nutidens – og især fremtidens – politiske forbruger går ikke kun op i klima, miljø og fair trade, men også i dataetik.

Tech-giganterne får på puklen for at misbruge brugernes data.

Forretningsmæssigt hemmelighedskræmmeri bliver kritiseret i krasse vendinger af digitale meningsdannere.

Og små virksomheder, der af vanvare behandler kundernes data uheldigt, risikerer en shitstorm på sociale medier.

At være ligeglad med dine kunders datasikkerhed er uetisk, uklogt – og urentabelt. Derfor bør alle virksomheder med respekt for sig selv og deres kunder have en dataetisk politik.

Men politik er én ting – praksis en anden. En flot formuleret dataetisk politik er ikke noget værd, hvis du ikke formår at leve op til dine egne etiske standarder og sikre forbrugernes data.

Derfor vil jeg anbefale dig at se nærmere på dikitale. Med det kan du give forbrugerne gennemsigtighed og magt over egne data. Og tro mig – det kan godt betale sig!